POVIJEST KLUBA

klub grupna fotografija

Skijaški klub za osobe s invaliditetom „Sljeme“ (SKOI „Sljeme“) osnovan je 2006. godine i od tada kontinuirano organizira obuku skijanja za osobe s invaliditetom.
Klub je registriran u Registru udruga RH, Registru neprofitnih organizacija te u Registru sportskih djelatnosti. SKOI „Sljeme“ je jedan od osnivača Hrvatskog skijaškog saveza za osobe s invaliditetom, koji je član Hrvatskog paraolimpijskog odbora, a isto tako je i jedan od članova Hrvatskog športskog saveza osoba s invaliditetom.
Klub je osnovan radi pozitivnog djelovanja alpskog skijanja na kvalitetu života osoba s invaliditetom, a u cilju promicanja, poticanja i unapređenja alpskog skijanja kod osoba s invaliditetom.

Kroz obuku skijanja je dosada obuhvaćeno više od 150 korisnika djece i mladih osoba s invaliditetom (različitih vrsta i stupnjeva invaliditeta). SKOI „Sljeme“ okuplja najveći broj članova – osoba s invaliditetom u RH te redovito postiže najbolje rezultate na Prvenstvu Hrvatske. Neki od članova kluba prepoznati su paraolimpijci uključeni u plan rada Hrvatskog skijaškog saveza osoba s invaliditetom (HSSOI) i Hrvatskog paralimpijskog (HPO) odbora te su predstavljali Hrvatsku na zimskim Paraolimpijskim igrama; Nikolina Šantek (2006. Vancouver, Kanada), Damir Mizdrak (2014. Sochi, Rusija / 2018. Peyongchang, Koreja), Eva Goluža (2018. Peyongchang, Koreja) i Lovro Dokić (2018. Peyongchang, Koreja).

Od samih početaka, Klub je nositelj organizacije Prvenstva grada Zagreba i suorganizator Prvenstva Hrvatske u skijanju za osobe s invaliditetom.

Od 2013. godine Klub organizira, sada već tradicionalnu, promotivnu skijašku utrku osoba s invaliditetom „Dođi, probaj, pobijedi“. Nazivom utrke šalje se poruka svim osobama s invaliditetom da dođu, da se upoznaju se s mogućnošću koja im se nudi za aktivno provođenje slobodnog vremena kroz bavljenje sportom (skijanjem), da probaju, da se ne prepuste svojim ograničenjima, da pobijede strah i predrasude… da žive život punim plućima. Na promotivnim utrkama prisustvovale su i mnoge poznate osoba iz javnog života pa su do sada svojim prisustvom podršku pružili: Irina Čulinović, Nevena Rendeli, Filip Juričić, Rene Bitorajac, Dubravko Šimenc, Robert Knjaz, Ana Stunić, Zoran Vakula, Mario Petreković, Krunoslav Borovec, Bruno Šimleša, Giuliano i drugi. Kao predvozači su nastupili naši poznati alpinci Natko Zrnčić – Dim i Nika Fleiss. Unazad nekoliko godina, utrku se organizira u suradnji sa Zagrebačkim zborom učitelja i trenera skijanja "Nik Krčmar“ pa se tako u sklopu utrke održava i utrka učitelja skijanja "Memorijal Goran Lanc“

Klub je svojim radom i rezultatima prepoznat od strane Grada Zagreba te je već dugi niz godina korisnik Programa javnih potreba Grada Zagreba.

Isto tako, dugogodišnje partnerstvo između SKOI „Sljeme“ i Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ urodilo je dobrim rezultatima (mnogi bivši i sadašnji korisnici centra Vinko Bek i članovi kluba SKOI „Sljeme“ danas se natječu na svjetskim natjecanjima u kategorijama slijepih i slabovidnih skijaša i skijašica).

Osnivači kluba su i danas aktivni članovi kluba koji nesebičnim i stručnim radom osiguravaju opstanak Kluba i kontinuirano bavljenje aktivnostima skijanja za djecu i mlade s invaliditetom.